mgr Edyta Krupa
12 Maj

Makaron z indykiem w porach ze szparagami

Kolejna propozycja dania ze szparagami, tym razem w daniu obiadowym :)

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 150 g fileta z indyka
  • 1 szklanka makaronu penne (najlepiej z mąki durum)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 kawałek pora
  • 5 szparagów zielonych

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente.

2. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem.

3. Mięso pokroić w podłużne paski.

4. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

5. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut.

6. Pod koniec dodać sól i pieprz, ugotowany makaron, całość wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ