Składniki:
- garść szparagów (ok. 350g)
- 5 łyżek komosy ryżowej (50g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pestek dyni (10g)
- sól
Sposób przygotowania:
1. Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
2. Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
3. Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
4. Gotowe danie posypać pestkami dyni.
Twój komentarz