mgr Edyta Krupa
02 Lip

Ciasto budyniowe z truskawkami

Letni przepis

Składniki:

  • 700ml mleka
  • 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego bez cukru
  • 100g erytrolu
  • 40g (2 sztuki) żółtka jaja
  • 12g (1,5 łyżki) żelatyny
  • 300g truskawek
  • 80g biszkoptów bez cukru

Sposób przygotowania: 

1. Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.

2. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.

3. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając.

4. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać.

5. Przelać masę na biszkopty.

6. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ