Składniki:
Spód:
- 2 jajka
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g erytrolu
- 50g masła
- 50g gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
- 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
- 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
- owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
2. Masło zmiksować z erytrolem.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka.
4. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.
5. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
6. Owoce obrać ze skórki i pozbawić pestek. Zblendować na mus.
7. Mus podgrzewać w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia.
8. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo po 1 łyżce sera i jogurtu do musu.
9. Wymieszać delikatnie na gładką masę.
10. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4 - 5 godzin.
11. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.
Twój komentarz