mgr Edyta Krupa
24 Sier

Placki z cukinii i marchewki

Letni przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
  • 500g (1 średnia) cukinia
  • 100g (1 średnia) marchewka
  • 100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
  • 6g (3 łyżeczki) natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać.

2. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę.

3. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić.

4. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą.

5. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

 

Twój komentarz




POKAŻ