mgr Edyta Krupa
17 Luty

Ciasto marchewkowe

Zachęcam do wypróbowania :)

Składniki na ciasto (blacha ok. 30 cm x 20 cm):

  • 300g (4-6 sztuk) marchewek
  • 4 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej/orkiszowej
  • 100g oleju rzepakowego
  • 200g (kubek) jogurtu naturalnego
  • 120g ksylitolu/erytrytolu
  • 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
  • 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
  • 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

Sposób przygotowania:

1. W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem.

2. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę.

3. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki.

4. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę.

5. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).


Składniki na krem:

  • 400g (2 opakowania) serka kremowego naturalnego
  • 40g (2 łyżki) masła orzechowego
  • 1g (szczypta) cynamonu
  • 40g ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Składniki na posypkę:

  • 40g (4 łyżki) nasion słonecznika
  • 25g (łyżka) miodu

1. Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona.

2. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ